Algemeen

Weet jij veel over elektrische fietsen?

Iedere ochtend op weg naar werk kom je zeker een aantal elektrische fietsen tegen. Tegenwoordig hebben de meeste mensen er dan ook wel een in de schuur staan. Alleen wat weet je nou eigenlijk allemaal over de elektrische fiets? Deze blog geeft wat achtergrondinformatie. Zo kom je achter de geschiedenis van de elektrische fiets, waarom het voordelig voor het milieu is en meer. Lees gauw verder. 

Geschiedenis van de elektrische fiets

Er komen tegenwoordig steeds meer elektrische fietsen bij op de weg, maar wist je dat het concept van een elektrische fiets al meer dan honderd jaar bestaat? Ogden Bolton Junior heeft in 1895 al een patent aangevraagd voor een fiets die door een batterij werd aangedreven. De fiets van de Amerikaanse uitvinder had een motor met een vermogen van 100 ampère. Twee jaar na de uitvinding van Ogden, kwam de Amerikaan Hosea W. Libbey met een elektrische fiets die werd aangedreven door twee elektrische motoren in de trapas. Dit is de grondlegger van de elektrische fiets die we vandaag allemaal kennen. Tegenwoordig hebben snelle technologische innovaties verbeterde accu’s en actieradiussen mogelijk gemaakt. Steeds meer bekende merken komen met hun eigen elektrische fiets varianten. 

Verschillende soorten

We praten altijd over ‘de elektrische fiets’, maar wist je dat er verschillende soorten zijn waaruit je kunt kiezen? Zo heb je de elektrische familybike waarmee je veilig kinderen van en naar school kunt brengen door de lagere opstap en extra ruimte voor een kinderzitje. De cortina e bike is hier een voorbeeld van. Daarnaast kun je gaan voor een elektrische transportfiets. Deze fietsen zijn zo gemaakt dat je meer mee kunt vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan zware schooltassen of een bakfiets voorop voor de kids. De fiets kan het hebben door de robuuste bouw met dikkere banden. Spreekt dit jou wel aan? Dan is de makki mogelijk iets voor jou!

Voordelig voor het milieu

Neem jij meestal de auto naar het werk? Dan ben je niet de enige. Afgelopen jaar legden Nederlanders gemiddeld 6 kilometer af om naar het werk te reizen en weer terug naar huis. Opvallend is dat 70% van alle dagelijkse kilometers van en naar het werk met de auto werd afgelegd. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat dit veel CO2-uitstoot als gevolg heeft. De komst van de elektrische fiets is hier een perfect oplossing voor! Met de elektrische fiets kun je je eenvoudig van A naar B verplaatsen, en dat allemaal zonder files. Naast dat het een flexibele en snelle optie is, heeft het ook nog eens grote voordelen voor het milieu. Wanneer je ervoor kiest om met de elektrische fiets van en naar werk te gaan, bespaar je per kilometer ongeveer zestig keer minder CO2 dan een normale auto. Goed voor het milieu dus!